Házakban Jártunk

Ismerd meg szép hazádat 3 - Kavicsos-tó, Csepel/Szigetszentmiklós

2014. szeptember 03.

Egyre több házakon kívüli poszt születik, itt a jó idő, és gyakran húzunk el a városból valami nyugisabb helyre - bár én a magam részéről gondosan ügyelek arra, hogy 24 órán belül mindig visszakerüljek élhető környezetbe. Az egyik ilyen kirándulásunk alkalmával Csepel és Szigetszentmiklós határán lévő bányatavak egyikét, a Kavicsos-tavat néztük meg, ami közel van Budapesthez, de mégis teljesen nyaralós hangulatot áraszt. Ismertem már korábbról ezt a helyet, mert ide készült egy egyetemi feladatunk pár éve. A konzulensem kiszúrta google earthon, hogy olyan furcsa, megnéztem, és élőben is az volt. És egyben menő is.

Harmadjára járok itt, és nem tudom eldönteni, hogy mit is gondoljak. Valaha kavicsbánya volt itt, aztán az megszűnt, és a horgászok birtokba vették a tavat. Az egész környék enyhén lepukkant, mert mindenki illegálisan építette ide a kis bodegáját horgászás céljából, ezért a part eléggé anarchikus. A tóban vannak szigetek, amiket csak csónakkal lehet megközelíteni:

Kinéztünk egy motorcsónakos embert, hogy megkérjük, vigyen körbe a szigetek körül némi pénzért, de nem ért rá sajnos :( pedig épp itt fuvaroz valakit:

A viskók teljesen ráépültek a vízre, de nem tűnt gáznak, állandó lehet a vízszint.

Többnyire nyaraló funkciót töltenek be a házak, de van olyan, amiben tényleg laknak, pl amikor pár éve ott jártam, összeismerkedtünk egy félig csöves emberrel, aki ott élt egy nagyon gyatra viskóban, de teljesen tisztán és rendben tartott mindent. Nem is csöves volt, csak egy nagyon szegény ember.

Nagyon romantikus az egész! Mesebeli hely, nem is hinné az ember, hogy ilyen létezik az M0-s és a csepeli temető között. Mindeközben pedig nagyon kontrasztos, mert van teljesen normális, rendezett udvar, rendes épülettel:

És van hányás is bőven:

Itt dögszag volt:

Kacsalábon forgó palota:

(Az erkélyen bambusz borítással, ezt nem is értem, ők építették ezt a szart, nem? Utólag jöttek rá, hogy mégiscsak tömör korlátot szeretnének az erkélyre? mindegy, tudom, hogy nem érdemes itt ilyeneken rugózni...)

Volt faházas, klasszikus nyaralós rész is:

És láttunk a bányász múltra emlékeztető kerítést (a téglákon bányász címer volt):

Elvileg van valami vendéglátó hely, de nem túl bizalomgerjesztő...

Egyértelmű, hogy itt nem a házakat kell nézni, hanem a természetet, mert az egészen vadregényes.

Egyébként nem szabad fürdeni a tóban, de ki nem csúszna le ezen a csúszdán?..

Nem tudom, néztem itt ingatlan árakat, 4.5 M-ért láttam házat, saját stéggel, (mintha aktuális lenne az ingatlanvásárlás :D) csakhogy a közművesítés az eléggé nincs. Villany az van, de ennyi, fúrt kút van és pöcegödör (mégse fürdenék a tóban...). Érdekes arcokat láttunk erre, mindenki kicsit megzuttyant volt, legalább három embert láttunk, aki kijött a telekre egy kicsit flexelni. De ha épp nem flexelt senki, akkor csönd volt, madárcsicsergés, béke. Én szeretem ezt a helyet már csak nosztalgiából is, de nem tudom bátran ajánlani, mint kiránduló helyszínt, mert a parthoz szinte sehol nem lehet lejutni, kicsit leülni és nézelődni. Minden nagyon zárt, minden a magántulajdonról szól. Ehhez képest pedig nagyon igénytelen, annak ellenére, hogy különleges a hely, minden második ház ijesztő, tele van csaholó dögökkel. Hivatalból is azt mondom és tényleg így gondolom, hogy foglalkozni kell ezzel a hellyel, mert kár lenne érte.

-teti

süti beállítások módosítása