Házakban Jártunk

Karácsonyi készülődés vs. házazás a Bajcsy-Zsilinszky úton

2014. szeptember 03.

Nagyon nehéz mostanában házazni, mert sötét van és hideg, kevesebb kedvem van kóborolni össze-vissza, meg ugye most leginkább karácsonyi ajik után kell mászni. Egy-egy ilyen "vadászat" során mindig úgy érzem magam, mint egy vert had egy személyben. Isten mentsen ilyenkor a plázáktól, de ha mégis arra visz az utam, 3 perc múlva kiborulok a 100 különböző zenétől plusz a mikulás műsortól, na meg a látványtól: az Árkádban komolyan mondom, 5 méterenként van egy giccses karácsonyfa, mindenhol lógós, fényes, csillogó biszbaszok vannak, minden arany és ezüst árban úszik; ezen kívül meg rám sül a kabát, és állandóan izélnek, hogy kifessék-e a körmöm és a szemem. Nem? és máskor sem érek rá? nem, nem érek rá (egyszer voltam egy ilyenen, szóval megalapozott, amikor azt mondom, nem). Közben horrorfilmbe illő, mozgó műanyag mikulás meg valami sarki állat zenél, tisztára befostam tőlük, amikor csak a szemem sarkából láttam. És a legtetejébe zúdul felém az irtózatos embertömeg, mind lassan csámborog, pont arra ténfereg, amerre kikerülném, mert ellentétben velük, ÉN pontosan tudom, mit akarok venni és sokkal gyorsabban mennék. Amikor meg ötödjére is meglöknek és leköhögnek és baromságokat beszélnek és hülyék, és már arra sincs erőm, hogy csúnyán nézzek és pofákat vágjak, akkor legszívesebben leülnék az egész kóceráj közepére és hangosan, keservesen, úgy istenigazából elkezdenék sírni. De nem, inkább gyorsan kimegyek és majdnem minden rendbe jön hamar.

Szóval valahogy így van ez most, ezért borzasztóan megörültem, amikor a Viki elküldte az egyik ház fotóit, amit még ezer éve néztünk meg, de akkor nem készítettünk róla képeket. Arra járt, nyitva volt, bement, lefotózta és elküldte :) én meg most megírhatom, hozzá csapva pár tartalékban lévő, de önmagában nem túl ütős házhoz.

Bajcsy-Zsilinszky út

 

Én annyira szeretem a Bajcsyt, hogy gyakran tök nagy kerülővel jövök a 9-es busszal a dugóban araszolva, csak azért, hogy nézhessem a házak homlokzatát. A legjobb épp sötétedéskor menni, mert akkor már égnek a szobákban a villanyok, de még nem engedik le a redőnyöket, és belátni a lakásokba: a sok könyv, sok szobanövény, jé nekik is ilyen szekrényük van, de jó lehet itt lakni, van a lakáshoz egy ilyen csinos kis erkély, kiülnék és egész nap nézném a forgalmat. Amikor egyik esetben gyalog mentünk végig a Bajcsyn, rengeteg ház épp nyílt vagy záródott, viszont jó vacak képek születtek, így csak briefly mutatom az árut.

Itt van az első, ami tök kommersz, nekem azért tetszett mégis, mert szerintem egy belső kis kertecske pont ilyen kell, hogy legyen. Vagyis hát majdnem. 

Mi az, ami nemjó: a kukák. Meg az udvar burkolata, meg hogy nincs egy darab pad. (Mondjuk nyilván nem ül oda senki csókolózni, mert a Marika néni les a függöny mögül, egyszerűen csak optikailag van szükség padra.) Mi az, ami jó: hogy ilyen kis négyszögletű izékben van egy kevés (!) bokor, nincs dzsungel, nincs izé, ez itt egy lakóház a város közepén, ennyi növény bőven elég lesz ide. 

Mik vannak még itt?

Díszes korlátoszlop. És még?

Hamutartó az oszlopra kovácsolva. Köszi! :) Szerencsére mondjuk már nem lehet dohányozni a lépcsőházban. Régen ez senkit sem zavart, ugye? Most meg mindenkit. Mert már nem vagyunk olyan büdösek, mint egykor, mármint kollektíven értem, és jobban feltűnnek a rossz szagok. A legfelsőn a kilátás pazar:

Az ott a Parlament és a budai hegyek. A tetők világa olyan más, mindig valami olyan dologról mesél, ami egyáltalán nem odavág, de mégis annyira fontos. De lehet, hogy mégis ugyanarról beszél, csak más hasonlatot használ.

A következő ház csak azért érdekes, mert már régóta nézem a külsejét:

Minden erkélyre ráhegesztettek pár egyen-virágládát és engem ez lekenyerez. Mert rendes, nincs hatszázféle szar kiaggatva rá. Ja igen, meg mert amúgy 30-as évekbeli, de sajnos eléggé ápolatlan formát mutat:

Lássuk, hogy eredetileg szeretettel építették, mondjuk van itt keresztben ez a nagy gerenda :D de mindegy, de mégsem ez a feltűnő, hanem ezek a rohadt kukák, amik minden házban már bebábozódtak az előtérbe. Én egyetértek a környezetvédelemmel és a szelektív hulladékgyűjtéssel, de az nem jó út, hogy közben elcsúfítjuk a saját lakókörnyezetünket, és mindent feláldozunk a szelektív hulladékgyűjtés oltárán. 

Jó sötét és lehangoló volt a ház, de azért itt is megtalálhatóak a jellegzetes modernista jegyek:

Minden bejárati ajtó bevilágítóját ilyen rács védi. Annyira elegáns! :)

A következő ház elég furcsa volt, az első pillanatban nagyon tetszett, aztán mikor kiértünk, örültünk, hogy élve megúsztuk a dolgot. Nagy volt, robusztus, (2 u-val kell írni, tudtátok? ez is életem egyik tévedése), kicsit hasonlatos volt az Anker-palotához, amit én annyira utálok. Szóval bementünk és hűűű! egy nagy lépcső vezetett föl az emeletre.

Elsőre úgy jónak tűnt, mert mondom, nagy volt, meg ki volt rakva minden ilyen fényes barna csempével:

De aztán jobban megnéztük, és furcsa helyekre lehetett eljutni:

Erre kellett itt eljönni a lépcső mellett, és a lift valami lélekvesztő (bármit is jelentsen ez a szó) helyen volt eldugva, nincs róla fotóm, mert annyira homály volt és amúgy is majdhogynem bekakiltuk ijedtünkben.

Biztos vagyok benne, hogy a rács mögött az elhunyt szomszédokat tárolják, akik néha körbejárnak itt:

Elmennek, megnézik a régi lakásukat és visszabújnak a koporsójukba. Tutira így van.

Szóval volt ez a pár házam így csokorban, de elég szarok és nem írtam meg őket, de szerencsére a Viki megmentette a helyzetet a következő házzal, ami szintén a Bajcsyn van. Így kezdődik:

(Jegyezzük meg a kapu felülvilágítóján a színes üveg mintáját), és így folytatódik:

Fantasztikus. Beleillene az impozáns házak posztjába is. Mi az ott szemben?

Ez a liftház eltakarására szolgáló rács. (Nemcsak a liftet takarja el, hanem elsőre azt is, hogy a folyosók belseje sárgára, ráadásul különböző árnyalatú sárgára van festve.)

Mindegyiken van ez a bádogpajzs, ugyanaz a minta, mint az ajtón. Nézem, nézem, egyáltalán nem szép így önmagában, sőt, elég ronda :D Viszont mindezzel együtt meg menő, és külön jó, hogy valaki nekiállt mélázni azon, hogy hogyan tüntethetné el a lift csúnya házát (nem mindig csúnya, de gyakran igen), gondolták, jó lesz egy ilyen fém rács, de úgy kicsit sivár, meg börtön-szerű is, legyen akkor rajta egy ilyen dísz. A ház többi része is pompás:

Szerintem - bár nem értek hozzá - abból látszik, hogy úri, hogy nem függőfolyosós, hanem zárt izékről lehet eljutni a lakásokig, amik jó nagyok lehetnek.

Ja igen! Hirtelen eszembe jutott, ott a második emeleten mégis van egy függőfolyosó rész, az átköti a két szárnyat, de amúgy látható, hogy nem proli, leszédülős-beszarós gangos ház, hanem tisztességes. Ó, most látom csak, hogy ideje felújítani a vakolatot, mert pattog le a festék a lábazatról. De csak onnan, hát igen, lehet, hogy itt lábazati vakolatot kellett volna alkalmazni. (Remélem, most okosnak tűnök!) Na mindegy, de amúgy milyen szép, milyen egységes az egész, szinte mintha nem is lakóház lenne.

Ha azt mondanám, ez a Parlament valamelyik homlokzatának egy részlete, lehet, hogy a többség el is hinné. A középső szinten bal oldalt egy ajtó látható, amit a kis függőfolyosó részletről lehet megközelíteni, itt szerintem több kisebb lakás lehet és több ajtóra van szükség.

Ugye, milyen díszes? Tele van izékkel meg hogyishívjákokkal, mindenhol van valami cucc (nyilvánvaló, hogy nem vagyok tisztában a szakzsargonnal). Mennyire furcsa, az eresz mentén látszik, hogy ez valószínűleg két különböző ház, az ablakok sincsenek egy szintben, de a kiképzésben látható azért hasonlóság: ez a kerek szar az ablakok alatt mindkét házon megtalálható. A Bajcsy felőli házrész díszesebb, nagyobb ablakai vannak, több rajta a díszítés, a hátsó traktus "szegényesebb", viszont ott van a lift és rajta ez a menő rács. Itt kanyarodik szépen a lépcső, de a Viki - úgy látom - lifttel ment.

Szép a lift :) Felment a legfelsőre, először is lefotózta a lépcsőkorlátot:

Ami már kicsit progresszíven hat, aztán kinézett a belső udvarra és lefotózta a kiskertet:

Nos, szerintem ez a kertecske is király, azért ilyen kopár, mert most tél van, ugye. De különben meg látszik, hogy ápolják, és a két fél kertecske között ott van egy kút. A kutacska és padocska mindent felülmúló kellékei egy ház belső udvarának. Vessünk még egy utolsó pillantást felülről az egészre:

Ennyi. Mennyivel jobb egy ilyen szuper útról írogatni, mint a Bajcsy, mint karácsonyi ajándékok után rohangálni kócos hajjal és kivörösödött szemmel, mint valami eszelős.

-teti

süti beállítások módosítása