Házakban Jártunk

Király utca - Kazinczy utca

2014. szeptember 03.

Király utca  - irodaház

Az első ház a Király utca elején lévő irodaház, ami egyébként nyitva áll, de (talán pont emiatt) eddig sose mentünk be. Az emeleten találtunk egy hangulatos kiskertet, ezen kívül semmi érdekes nem volt itt. Én azt hiszem, értékelni kell ezt a kertecskét, persze hitvány anyagokból van az egész, nem tudni, mikor ürül ki végre a tervezők tudatából ez a Viacolor... De legalább van kert, biztos foglalkoztattak tájépítészt is, és nem az történt, mint általában, hogy az építész "mindenhez ért".

Király utca - lakóház

A következő jobban tetszett, ez is a Király utca elején található. A ház két belső udvarból áll, a belsőnek nincs közvetlen kapcsolata az utca felé, át kell menni a külső udvaron, ha be akarunk jutni a belső blokkba. Mivel pár autó a házban parkol, ezért a két udvar közé piros/zöld lámpát szereltek, mert nem lehet látni, hogy jön-e valaki szembe, így a lámpa irányítja a kocsikat - nekem ez is szokatlan egy nem túl nagy lakóházban. Ami még aranyos volt itt, hogy az egyik melléképület tetejét "zöldtetősítették", azaz befuttatták borostyánnal, és kiraktak rá mindenféle cserepes növényt. :) A szép korlátok, kovácsoltvas munkák mindig levesznek minket a lábunkról - ez itt is így történt.  

És a kapun ez a pajzs? Nem tudni, miért van lefestve ilyen ocsmány alumínium-színűre, de ettől még szuper :)

Kazinczy utca 

 

Sajnos ezek után már nagyon beesteledett, és még rosszabb képeket készítettünk, meg egy kicsit féltünk is a következő házban a Kazinczy utcában, mert  kicsit furcsák laknak itt, és a lépcsőház is összevissza alá van dúcolva... És tuti valahol hullák is vannak... Vagy olyan kapucnis alakok, akiknek nincs arcuk... 

Jó, elég.  

A ház fícsöreihez tartozik a belső udvaron lévő fügefa, (erre se gondolnék feltétlenül, hogy fügefa van egy kicsit gyanús ház belső udvarán a belváros kellős közepén), valamint egy kút, ami eléggé csoffadt ugyan, de legalább van, meg amúgy szép.

Vicces. Van itt egy csomó comme-il-faut hely, ahova egy csomó comme-il-faut ember jár szórakozni, de a környék ezzel szemben eléggé lepusztult. Ez az ambivalencia persze jellemző a hetedik kerület belsejére, de valójában a város többi részére is. Jártam már a Bem-rakparton és a Deák téren is furcsa lakásokban; nem mindig tehetősek élnek a város menőnek tűnő helyein. Nyilván ez azért van, mert az elmúlt időszakban meglehetősen nagy kavarodás volt a lakások és a tulajdonosok viszonyában, meg általában is sok embernek zűrös az élete. A kertvárosban nem lehet csalódni: apa, anya, 2 gyerek, kutya, 2 autó, tuják a kertben, Feri a szekrényben. Kiköltöztek, mert volt pénzük és a gyereknek is legyen jó, persze a gyerekek leszarják a kertet és a kutyát is, de mindegy. Egy jól definiálható, "szűrt" réteg költözik ki a kertvárosba. A belvárosról viszont nem tudok általánosságokat mondani, és nem is akarok. Pont ezért izgat ez a beszökdösés, mert annyira zavaros, megfejthetetlen az egész város, és mindig meglepődünk valamin.

-teti 

süti beállítások módosítása